Grillfavoritter som alltid leverer – med tips fra ekspertene

Hva skal jeg grille? Lurer du på hva som er godt på grillen når du vil
overraske og tilfredsstille alle rundt bordet? Denne guiden gir deg
en komplett grillmeny med gode råvarer, smarte teknikker og hjelp
til å få alt klart samtidig – uten stress.
Slik får du mest ut av grillingen
Å planlegge godt er alfa og omega for å få til en variert og stressfri grillmeny. Dette gjelder spesielt når du vil grille ulike type råvarer som kjøtt, fisk, sjømat, pølser og tilbehør samtidig – og få alt klart til servering samtidig.
Derfor har vi laget en konkret plan tilpasset menyen, slik at du kan følge steg-for-steg og lykkes uten stress.
Utstyr og råvarer du trenger:
- En stabil grill med mulighet for to soner (kamado (link), gass- eller kullgrill)
- Grillspyd av svinenakke
- Baby Back Ribs
- Cheddar og jalapeño dogs
- Villkveite
- Ferske kamskjell med skall
- Burrata
- Skagenrøre, hjemmelaget eller ferdiglaget skagensalat
- Rub, olje som olivenolje, urter, sitron, krydder, smør, formfett, eventuelt en glaze
- Grillrist/fiskerist, grillpensel, termometer, tang, stekespade, folie
- Grønnsaker eller frukt (se forslag under hver grillrett i menyen)
Tips for deg som er nybegynner ved grillen:
Begynn med noen få retter og råvarer – for eksempel grillspyd og burrata – og legg på mer etter hvert som du mestrer dem.
Skroll ned og bruk denne guiden som menyforslag eller til inspirasjon.

Før du begynner å grille: Klargjør grillsonene
Bruk tosoners-grilling:
Kort forklart:
- Direkte varme er rett over varmekilden og sørger for rask stekeskorpe.
Her har du mindre kontroll, og trenger god teknikk og oversikt.
- Indirekte varme er når det grilles ved hjelp av varmen som sirkuleres inne i grillen, og sørger for jevn og langtidssteking, samt ferdigsteking. Dette gir deg kontroll og fleksibilitet, og sørger for at maten blir ferdig innvendig uten at utsiden blir brent
Fordelen:
På denne måten kan du grille hele menyen samtidig med kontroll og saftig resultat, selv om ulike retter krever ulike temperaturer eller metoder.
Slik lager du soner på grillen
For kullgrill og keramisk kamado-grill:
Her legger du kull kun i den ene siden, mens den andre siden er uten kull.
Keramisk kamado-grill kan også ha et eget indirekte varme-element som fungerer til dette.
Gassgrill:
Sett den ene siden av grillen på full varme, mens du enten har varmen på lavt eller helt av på den andre siden.
Her er grillmenyen: Slik lar du deg inspirere av Annis sine bestselgere i grillsesongen
Her har du en klassisk grillmeny som ikke går av moten, men som likevel overrasker – her finnes det nemlig ingen hamburgere eller vanlige pølser.
Hver rett er plassert i riktig rekkefølge, slik at du kan planlegge grilling smart og få alt ferdig samtidig.
Menyen er satt sammen av våre bestselgere som har holdt seg sesong etter sesong, og den dekker alt fra grillet fisk og kjøtt til ost og godt tilbehør.
Du kan bruke hele menyen, eller plukke ut de rettene som passer deg best.
Baby Back Ribs – Skikkelig kosemat blant grillentusiaster
Estimert tid: 4-5 timer
Baby Back Ribs er en ekte grillklassiker – og er sommerens store favoritt blant grillentusiaster.
Disse ribbsene er super gode når de får stå i lang tid og godte seg på grillen. Derfor passer denne retten også perfekt til grillfester.
I motsetning til den tradisjonelle spareribben som er skåret av ben fra svinekammen, er baby back spareribs tatt fra koteletten. Våre bestselgere hos Annis er skåret fra ekstra store og kjøttfulle stykker. Derfor har dette kjøttet ekstra mye smak og saftighet.
Se ribs og rubs som grillekspertene sverger til hos Annis.
Grilltips fra ekspertene hos Annis:
Slik lykkes du:
Krydder som passer:
Alle våre grilleksperter anbefaler å bruke en tørr rub før du starter grillingen.
En rub består av tørre krydder som gnis godt inn i kjøttet før grilling, og bidrar til en smakfull skorpe. Den rubben som passer best til dette kjøttet, er den som har en base av salt, pepper, løkpulver, paprikapulver og chili.
Du kan lage din egen, eller bruke én av våre favoritter fra Holy Smoke BBQ, «Southern Style Pork Rub» eller «All Purpose Barbecue Dry Rub». Førstnevnte er spesielt god til svinekjøtt og spareribs, og den vi alltid bruker til denne grillretten.
Et ekstra proff-tips: Fjern sølvhinnen (membranen) på baksiden av baby back ribsene for at smaken fra rubben skal trekke seg godt inn. Du kan bruke en gaffeltupp for å løsne hinnen. Husk å være raus med krydringen.
Slik griller du baby ribs:
- Bruker du keramisk- eller kullgrill tilsett gjerne bjørkflis i kullet for å få den helt rette røkesmaken på ribbsen.
- Sette grillen på 110 grader og bruk indirekte varme.
- Legg kjøttet rett på risten når temperaturen er nådd, og grill i 3 timer.
- Pensle kjøttet hver halvtime eller spray 50/50 vann og eplejuice for å holde kjøttet saftig.
- Etter 3 timer, påfør glaze eller BBQ-saus.
- Grill videre i 1,5 til 2 timer.
- Avslutt med 10 til 20 minutter på direkte varme for å få en fin skorpe.
Tips: Du kan også pakke dem i folie som et lite telt, der beina ligger mot grillen og folien ikke berører kjøttsiden. Denne teknikken holder på fuktigheten og gir ekstra møre ribs.

Det beste tilbehøret til grillmaten
Nå som baby back ribsene er lagt på grillen, er det rundt 4 timer igjen til de neste tingene skal grilles. Da er det lurt å starte tilberedelsen av siderettene, og samtidig gjøre alt prep til resten av grillmaten klart.
Starte med tilbehøret, da disse skal serveres kalde.
Skagensalat – friskt og undervurdert tilbehør til grillmat
Estimert tid: 0-20 min
Mange av oss forbinder Skagenrøre med sommer, men overraskende nok er det ikke mange som tenker på denne retten når det kommer til tilbehør til grillmat. Men det burde det være.
Skagensalat gir balanse til det grillet, og står i fin kontrast til det varme og krydrede.
Sin friske og lette smak av blant annet sitron, dill, reker, creme fraiche og majones passer utmerket ved siden av kamskjell, og er godt som topping på grillet kveite.
En ekstra fordel: Du kan lage den i god tid på forhånd, slik at du har mindre å tenke på under grillingen.
Vi bruker vår sjømatekspert Johan sin ferdiglagde skagensalat. Den har blitt en fast inventar på vårt grillbord da den er nydelig, samtidig som vi kan bruke mer tid på grillingen. Du kan selvsagt lage din egen fra bunnen av.
Burrata – luksuriøst tilbehør med minimal innsats
Estimert tid:
- Enkel servering (olivenolje og krydder): 5–10 min
- I salat som Caprese: 10–15 min
- Med grillede eller bakte grønnsaker/frukt: 20–40 min
Burrata gir en følelse av luksus på grillbordet, men krever likevel nesten ingen innsats. Den er kremet, avkjølende og faller i god smak hos de fleste – derfor er burrata en favoritt blant både koker og grilleksperter.
Hva er forskjellen på burrata og mozzarella?
Mozzarella er mild i smaken, fast i formen og med elastisk tekstur. Burrata er derimot kremet og har en myk kjerne, kalt stracciatella. Kjernen er laget av mozerella-fibre og fløte, omsluttet av et tynt skall av mozzarella.
Derfor bør du velge burrata:
- Rikere på smak enn mozzarella
- Krever lite forberedelse
- Kan serveres enkelt eller kan serveres alene og gjøres til en rett i seg selv
Serveringstips:
- Velg en burrata av høy kvalitet. En høytkvalitets burrata trenger bare litt olivenolje, salt og pepper for å smake fantastisk
- Du kan også lage en klassisk Caprese-salat med tomat og basilikum
- Eller du kan servere den med grillet fersken, nektarin eller aprikos med honning og urter.
- Burrata fungerer også overraskende godt med jordbær
Slik serverer du burrata riktig:
- Ikke kutt den opp på forhånd – server den hel
- Legg den oppå grønnsaker eller frukt, og hell eventuelt litt olje over den
- Skjær den ved bordet. Skjær i toppen med en skarp kniv, slik at kjernen flyter naturlig, men kontrollert utover retten den er servert på.
- Dette gjør retten til en del av matopplevelsen.
Sjekk ut vår håndplukkede burrata – perfekt til både salat og som rett

Grillspyd av svinenakke – Matglede på spyd
Estimert tid: 8-10 minutter
Gresk souvlaki er en klassiker i grillverden – og det er ikke uten grunn.
Souvlaki er typisk små kjøttbiter servert som grillspyd som grilles raskt over høy varme. Den jevne størrelsen gir kontroll, og du kan bruke den sammen med mye forskjellig tilbehør.
Svinenakke er det mest populære kjøttet å bruke i en souvlaki i Hellas, selv om man ofte bruker kylling i den vestlige delen av verden.
Våre grilleksperter går for den tradisjonelle varianten, fordi svinenakke både er mørt og saftig, og takler høy varme takket være god marmorering. Det gjør den både populær og allsidig til grilling.
Våre kjøtt- og grilleksperter elsker grillspyd med svinenakke med en marinade bestående av rosmarin og hvitløk. Marinaden gir såpass mye smak at du trenger lite annet. Det gjør grillspydene enkle å forberede – og lar deg fokusere på grillingen.
Dette er hvorfor våre grillspyd har vært en sikker vinner på grillen i alle Annis avdelinger i over 20 år.
Grillekspertenes grilltips for perfekte grillspyd:
Forberedelse:
Slik får du fokusert på grillingen med ferdiglagde grillspyd:
- Den enkleste løsningen er å velge kjøtt som er ferdig marinert og allerede satt på grillspydet.
- Velg kjøtt av høy kvalitet, og sørg for at marinaden er av gode råvarer for å sikre best mulig smak og resultat.
- Kjøper du spydene ferdig, trenger du kun å ta dem frem litt før de skal grilles.
Du kan også lage grillspydene selv:
- Da bør du marinere svinenakken i minst 2-4 timer før du putter dem på spydet og starter grillingen.
- Grilleksperter anbefaler likevel å la kjøttet marinere over natten.
- Jo lengre svinenakken får lov til å stå å trekke, jo bedre smak får den.
- Det er også lurt å sette kjøttet på spydet i relativt god tid før du skal grille dem, slik dy ikke må stå å gjøre dette når de skal grilles. Da blir det fort stressende og vanskelig å holde tidskjemaet og styr på alle de andre rettene.
Slik griller du grillspyd av svinenakke:
- Legg grillspydene på grillen over høy og direkte varme i rundt 8-10 minutter.
- Husk å snu dem ofte underveis.
- Før du serverer, la kjøttet hvile i 3 minutter.
Cheddar og jalapeño dogs – en annerledes grillpølse med bitt
Estimert tid: 6-8 minutter
Cheddar og jalapeño dogs er én av Annis mest populære grillpølser – med god grunn. De er alt annet enn kjedelige, og har den rette balansen mellom spicy og kremet.
Disse Cheddar og jalapeño dogsene består også av gode råvarer, inkludert ekte engelsk cheddar og ferske jalapenos. Smaken er kraftig, og blir bare bedre over grillvarme. De løfter enhver grillmeny med noe gjenkjennbart, likevel annerledes – og gjør smaksopplevelsen, så vel som grillingen, mye mer interessant.
Vil du prøve våre cheddar og jalapeño dogs, som har blitt en favoritt – prøv dem her.
Grilltips fra eksperterne:
Slik griller cheddar og jalapeño dogs uten at de sprekker:
Mange tror at pølser skal sprekke før de er ferdige, men for kvalitetsgrillpølser vil du unngå nettopp det. Når de sprekker, minsker du saften og osten – og du mister en del av smaken og teksturen.
Osten i pølsen gjør at de kan utvide seg mer enn vanlige pølser, så pass på å holde temperaturen jevn. For høy varme kan skape den såkalte «ostefontene-effekten».
Unngå at pølsene sprekker ved å:
- Ta pølsene ut 10–15 minutter før grilling
- Start på indirekte varme, og avslutt på høy, direkte varme for stekeskorpe
- Snu ofte for jevn varme
Tips: For å holde tidsskjemaet bør du koordinere disse med grillspydene med svinenakke. Det kan være lurt å legge disse pølsene på grillen, når spydene har vært på grillen i 5 minutter.
Villkveite – fisk som tåler grillen
Estimert tid: 6-10 min
Har du aldri grillet fisk før eller synes du at fisk kan være utfordrende å grille? Da er en fast og smakfull fisk som villkveite god og starte med. Den tåler høy grillvarme uten å falle fra hverandre og holder seg godt på grillen, noe som gjør den enklere å grille.
I tillegg er det en smaksfull fisk som passer godt sammen med mange forskjellige smaker noe som kan gi uendelige kombinasjoner basert på din palett. Om det er smør og sitron til chili, hvitløk og koriander.
Vill versus oppdrett: Derfor velger vi villkveite
Det er stor forskjell på smaken mellom oppdrett og villkveite. Villkveite har mye høyere kvalitet og er bedre både i smak og kjøttstruktur enn oppdrettskveite.
Dette er hvorfor vi kun velger villkveite hos Annis.
Grilltips fra eksperter:
- Bruk fisk med skinn (for bedre resultat)
- Ikke spis skinnet – det kan ikke spises, men brukes kun som grillflate
- Salt fisken lett og la den ligge i 20 minutter før du tørker og pensler med 50/50 fløte og maisenna. Dette er et veltestet tips fra Sjømatskolen som fungerer fjell.
- Bruk grillrist eller fiskerist under fisken for å hindre at den fester seg.
- Du kan også gjøre som Grillandslaget å legge fisken på et par mellomtynne potetskiver.
- Unngå å grille direkte på sitronskiver – med mindre du ønsker en syrlig ceviche-effekt.
Slik griller du villkveite:
- Pensle risten med formfett eller smør
- Grill skinnsiden ned på direkte varme.
- Snu og grill kjøttsiden rett før den er ferdig, i 10–30 sekunder på indirekte varme
- Fisken er ferdig når den “flaker” ved lett trykk. Du kan også bruke et termometer for å sjekke temperaturen. Hvit fisk har en kjernetemperatur på 55 grader.
- Husk at kjernetemperaturen stiger noen grader etter at fisken er tatt av grillen, derfor skal den tas av litt før den har nådd denne temperaturen.
Tips for deg som er ny med fisk på grillen:
- Start med fisk i folie. Smør folien godt før du legger maten på den.
- Bruk potetskiver eller grønnsaker under fileten.
- Husk at fisken skal ligge på skinnet, også i folien.
- Legg den på høy og direkte varme.
- Etter 3-4 minutter kan du sjekke temperaturen for å se hvordan den ligger an i forhold til temperatur.
Ferske kamskjell – lettvin delikatesse som pynter grillbordet
Estimert tid: 5 min
Kamskjell er en festlig delikatesse som grilles raskt og enkelt. Det som er så fint med kamskjell er at du kan gjøre ganske mye med dem.
Kamskjell passer nemlig godt med både enkle og komplekse tilbehør. Du kan gjøre det enkelt med salt, pepper og sitronsaft, eller gjøre mer ut av det med smør, vårløk, hvitløk, dill, chili, ingefær eller koriander. Her er det bare å eksperimentere med ulike ingredienser og kombinasjoner.
Med eller uten skall? Kamskjell kan grilles både med eller uten skall. Vi anbefaler å kjøpe dem i skall for maksimal ferskhet og for å skape en imponerende servering som pynter. De kan enten grilles direkte i skallet eller tas ut og legges tilbake etter grilling.
Viktig når du velger kamskjell: Velg kamskjell med høy kvalitet. Velger du fra de riktige stedene har de en naturlig sødme til seg, som gjør at de blir ekstra gode og smakfulle.
Vi er veldig opptatt av kvalitet og bruker håndplukket kamskjell utenfor Steigen, i Lofoten. Det kalde og friske vannet gjør at de vokser sakte, og utvikler en fantastisk god sødme som setter prikken over i-et. Vi er de eneste som får kamskjell fraktet med flytransport, noe som gjør at de er ferskere, har opplevd mindre temperatursvingninger og andre påvirkninger som lastebiltransport gir. Derfor finner du ofte kamskjell fra Annis hos mange av Oslos og Europas beste restauranter.
Grilltips fra ekspertene:
- Sørg for at skjellene er åpnet og renset på forhånd
- Tørk kamskjellmuskelen med papir før grilling
- Krydre med salt og pepper før de går på grillen
- Grill på direkte varme i 2–2,5 minutter per side
- Ha tilbehøret klart, men unngå å legge dem på kamskjellene før eller under grilling – legg heller tilbehøret på som underlag eller topping i skallet etterpå.
Tips: Det gjør ingenting om kamskjellene er litt rå i midten. Sjømateksperter sier det ofte gir enda bedre slik.
Nå er du klar for grilling
Nå har du alt du trenger for å servere en variert grillmeny som både imponerer og har noe å tilby for alle rundt bordet.
Enten du velger å følge menyen fra start til slutt, eller om du bruker den til å plukke og mikse fra, håper vi den gir deg lyst til å samles rundt grillen.
Denne guiden er laget for å inspirere og styrke grillentusiasten i deg – og for å gi deg en meny med teknikker som fungerer.
Vi håper den har gitt deg verdifulle tips, bedre kontroll og motivasjon til å ta grillsesongen til nye høyder.
God grilling!