Dette vet vi om Bovaer – og derfor finner du det ikke i våre produkter

Bruk av Bovaer i melk – hva betyr det for deg som kunde hos Annis?
Det har den siste tiden vært en økende interesse og diskusjon rundt bruken av tilsetningsstoffet Bovaer i fôret til melkekyr. Mange forbrukere er nysgjerrige – og noen er bekymret – for hvordan dette påvirker melk og melkeprodukter. Hos Annis tar vi slike spørsmål på alvor. Derfor har vi gått grundig til verks for å kunne gi deg som kunde et tydelig svar:
Ingen av våre leverandører av norsk håndverksost og meieriprodukter bruker melk fra kyr som har fått fôr med Bovaer.

Hva er egentlig Bovaer?
Bovaer er et tilsetningsstoff som kan blandes inn i fôret til drøvtyggere som kuer og geiter. Stoffet reduserer produksjonen av metangass i vomma til dyrene, og dermed også utslippet av metan fra landbruket. Dette har blitt trukket frem som et mulig klimatiltak for å redusere klimagassutslipp knyttet til matproduksjon.
Metan er en klimagass med betydelig oppvarmingseffekt, og reduserte utslipp her kan ha positiv innvirkning på klimaet. Samtidig er Bovaer fortsatt et nytt stoff i markedet, og det finnes lite kunnskap om hvordan det eventuelt påvirker mennesker som spiser produkter laget av melk fra kyr som har fått dette i fôret.
Økologisk melk og håndverksost
I Norge er det per i dag ikke tillatt å bruke Bovaer i økologisk drift. Det betyr at produsenter som driver økologisk – og dermed også mange håndverksysterier – automatisk holder seg unna denne typen tilsetninger.
Flertallet av de ostene og melkeproduktene vi selger hos Annis kommer fra småskala norske ysterier, mange av dem med økologisk eller tilnærmet økologisk drift. Her er det fokus på dyrevelferd, rene råvarer og godt håndverk – akkurat slik våre kunder ønsker det.


Våre produsenter av norske oster
Her er en oversikt over ysteriene og meieriene vi fører produkter fra:
- Valmsnes Gård – Smør, helmelk, surmelk, fløte, rømme, yoghurt, skyr
- Rygge Meieri – Helmelk, Bjølsund Brie
- Stavanger Ysteri – Fønix, Pan, Konrad, Jærosten
- Gangstad Gårdsysteri – Nidelven blå, Granstubben, Camembert
- Orkladal Ysteri – Rokoll, Hitra Blå, Kongeost
- Tjamsland – Rosalita
- Tverås – Vaniljeprim
- Rueslåtten Ysteri – Kubbeost, St. Pål
- Grindal Ysteri – Åskeladd, Myrull, Råblå, Blåkoll
- Tingvollost – Kraftkar
- Ostegården – Fanaost
- Avdem Gardsysteri – Fjelldronning, Pultost, Huldreost, Bufast
- Maria Kloster – Munkeby
- Undredal – Kvit Undredal, Brun Undredal
- Eiker Gårdsysteri – Holtefjell, Vellagret, Holtefjell XO
- Storliseter – Brunost
Et spørsmål om mat, tillit og fremtid
Vi i Annis støtter tiltak som kan gjøre matproduksjonen mer bærekraftig, men vi mener også det er viktig å ha åpenhet og valg for forbrukerne. Norske bønder gjør allerede en enorm innsats – og får ofte ufortjent mye kjeft for utslipp knyttet til landbruket.
«Det er faktisk synd å se at det er landbruket – de som gir oss mat hver eneste dag – som skal utpekes som den største synderen i klimaregnskapet, når det i realiteten står for en liten brøkdel sammenlignet med olje og gass. Det er snakk om så lite som 0,4 % i forhold.» – Daniel, slakter hos Annis
Vi tror at fremtidens mat må være både bærekraftig og trygg, og at valgfrihet og kunnskap er veien dit. Hos oss får du det du forventer – og litt til.