For hjemlevering i Oslo og omegn anbefaler vi levering via Amoi.no

Røhr Gård Wagyu – et lite stykke storfehistorie

Daniel Slakter med Røhr gård Wagyu

Fullblods Norsk Wagyu

Røhr Gård i Ringsaker frembringer i dag små partier fullblods svart wagyu med svært rik marmorering og unik smak. Dyrene er nøye fremavlet på gården med norske forråvarer og 100 prosent japansk genetikk.

Annis Pølsemakeri er eksklusiv samarbeidspartner og selger av Røhr Gård Wagyu.

Røhr Gård ligger i hjertet av Norges spiskammer som en av de aller eldste gårdene, trolig bebodd siden landbrukets pionertid i senere steinalder.

Røhr Gård er omtalt i Haakon Hærdebreds saga og flere steder i Kongesagaene. Gården var jarlesete for Sigurd Hallvardsson som falt i slaget på Re i Ramnes i 1163.  

Røhr var embetsgård fra 1500-tallet til 1797, og har i dag Norges eneste bevarte tingstue. Etter langmannsembetet ble opphevet ble gården solgt av kammerråd Johan Friedrich Schwabe til familien som i dag bor her. 

Kristian Røhr er i dag 8. generasjon driver, og produserer i dag gris, korn og tømmer. Hans niese Ida Røhr og Lars Bjelvin flyttet til gården i 2012, og startet avl av fullblods svart Wagyu i 2015.

Wagyu Entrecote
Foto: Sune Eriksen Wagyu Entrecôte fra Røhr Gård Wagyu.

Verdens beste biff

Wagyu er kjent for sin møre tekstur og delikate smøraktige smak. Hemmeligheten ligger i genene: Fettet avleires i musklene på en måte ingen andre storferaser kan matche. Samtidig er wagyu genetisk i stand til å omgjøre mettede fettsyrer til umettede. Fettet i wagyu har derfor et betydelig lavere smeltepunkt enn andre storferaser. Det er grunnen til rasens potensial for eksepsjonell smak, saftighet og mørhet. 

Wagyu er samlebetegnelsen for Japansk storfé.  Wagyu består av fire hovedraser: Svart, brun, korthornet og uhornet. Svart wagyu (kuroge washu) utenfor Japan består i dag av tre ulike blodlinjer: Tajima, Fujiyoshi og Kedaka. Hver blodlinje uttrykker forskjellige egenskaper for å oppnå friske og sunne dyr, med den aller høyeste kjøttkvaliteten. 

Nasjonalskatten som unnslapp

Genetikken til 221 svarte og brune japanske storfé ble frem til slutten av nittitallet eksportert ut av Japan, inntil myndighetene innførte eksportforbud og klassifiserte wagyu som en japansk nasjonalskatt. 

Det hele startet i 1976 da et amerikansk fraktfly lettet fra Japan med fire levende fullblods Wagyu-okser ombord. Slik ble den sagnomsuste kvegrasen spredt utenfor Japan for første gang. 

Det skulle gå nesten 20 år før tre kviger også ble fraktet levende til USA. Den 24. Juni 1994 ble dermed den første fullblods wagyu-kvigen født utenfor Japan – i Silverton, Oregon. 

Nesten 21 år senere blir oldebarnet RG Ichiban født i Norge, nærmere bestemt på Røhr Gård i Ringsaker. 

Ida og Lars har møysommelig bygget opp en besetning på 100 prosent fullblods sort Wagyu, med stam-mødre som er DNA-testet i Japan og håndplukkede avlsokser. Fremgangsmåten er embryotransplantasjon og inseminering. 

Arbeidet med å frembringe Røhr Gård Wagyu gjøres med respekt for rasen og japanske metoder, med lokale fôrråvarer. Fra avlsarbeidet starter til kjøttet endelig er i vår disk tar det fire år. Å lage Wagyu slik det skal smake krever tid, dedikasjon og kunnskap.

Steketips

Siden kjøttet er så mørt trenger det ikke lang varmebehandling, litt karamellisering av skorpen er igrunn alt du behøver.

Fettet i fullblods wagyu har et lavt smeltepunkt helt ned til 37-40grader og du trenger dermed ikke lang varmebehandling og høy kjernetemperatur. 

Vi anbefaler en enkel servering, skjær stykket i tynne skiver, strø over litt salt og ha litt B.Culture white shoyu (hvit soya) på tallerkenen.