For hjemlevering i Oslo og Omegn anbefaler vi å bruke amoi.no der du kan få levering samme dag

Kjøtt til hytta, båten og parken

Grillsommer-kjott-fra-annis

Dette er maten som funker: Hva du faktisk bør grille på hytta, i båten og i parken

Ikke all grillmat funker like bra overalt. Entrecôte på engangsgrill? Dårlig idé. Og hva med kjøtt på båten? Feil valg kan føre til søl – og flammer. Her får du en enkel oversikt over hva slags mat som faktisk passer til grillen i sommer – enten du er på hytta, i båten eller i parken.

Det er noe magisk med norsk sommer.

Den stille roen på hytta. Sjøsprøyt og bris i båten. Lukten av gress i parken.

Og hva gjør disse øyeblikkene komplette? God mat – laget i fellesskap og med omtanke. 

Å velge grillmat som passer til situasjonen og grillen, gjør grillingen både tryggere – og langt hyggeligere. Det påvirker både stemningen rundt bordet og smaken på tallerkenen. 

Men hva passer egentlig hvor? Her får du oversikten. 


Gå rett til: 

Piknik i parken: Dette er grillmaten som passer til engangsgrillen


Engangsgriller er enkle å ta med – og nettopp derfor blant de mest brukte grillene i norsk sommer. De gir mulighet til å samle venner i parken, og få den gode grillsmaken, helt uten kjøkken. 

Men engangsgriller har sine begrensninger: lav varme, ujevn glød og kort levetid. 


Slik lykkes du: Tenk tynt, kjapt og kontrollert. Altså enkel grillmat og grillkjøtt som er lett å håndtere og raskt å grille. Grill i folie for å unngå drypping ned i grillen og oppflamming. Vent til kullet er grått og gløder jevnt før du starter. Og husk: Engangsgriller skal aldri stå direkte på bakken.

Grillmat som passer til engangsgrillen: 

Jalapeno og cheddar pølser har mye smak i liten innpakning – perfekt når du ikke vil bære med deg masse til parken, men likevel spise noe som er skikkelig godt.  


Tilberedningstips: Legg Jalapeño- og cheddar pølsen i siden av grillen for å få riktig temperatur, spesielt i starten av steketiden. Grill pølsen opp på folie for å unngå at ostesøl renner ned i glødene, og snu dem ofte.

  • Tynnskåret eller grillspyd av svinenakke: 

Svinenakke er mørt og smakfullt kjøtt som grilles raskt og tåler lavere varme. Det gir mye smak uten mye styr.


Tilberedningstips: Kom med ferdigmarinert svinenakke som har stått over natten. Stek kjøttet på midten av grillen, da det er varmest der. 

Lettest er det om du bruker svinenakke på spydd, fordi kjøttet grilles raskere og krever mindre. Kjøp ferdiglaget eller ha dem ferdigspiddet med til parken. Vi anbefaler sataymetoden, da den gjør kjøttet kjappere å grille, og gjør at du kan spise kjøttet rett fra pinnen, beleilig ute i parken. 

Tips: Tilbehør som passer perfekt med grillmaten i parken

Gjør det enkelt og ta med deg en boks ferdig blandet salat. For å gjøre piknikken komplett topper vi salaten med norsk chèvre som Myrull. Osten setter prikken over i-en, og passer godt sammen med grillmat. Samtidig blir salaten ikke bare mer smakfull og spennende, men også mettende. 

Grilling på båten: Dette er grillkjøttet som passer til kompaktgrillen 

Kompaktgrill med gass er den store båtfavoritten – og det med god grunn. På sjøen er det ofte lite plass, ustødig grunnlag og kort vei til brennbart materiale. En båtgrill er sjelden avansert – det viktigste er sikkerhet, god temperaturkontroll og stabil varme. 

Slik lykkes du: Velg mat tilpasset båten, som kan grilles raskt og enkelt. Gå for grillkjøtt som er lett å håndtere, har mye smak, uten for mye saft og søl. Det du velger å legge på grillen bør være lett å snu og enkelt å spise – gjerne uten bestikk og masse tilbehør.

Grillmat som passer på båtgrillen:


Grillpølser er perfekt båtturmat – særlig om sommeren når de kan legges rett på grillen. De tar liten plass, er raske å grille, og kan spises rett fra pølsebrød eller lompe. 

Men ikke alle pølsetyper funker like godt: Ostefylte varianter kan lekke og øke risikoen for flammer. Velg derfor grillpølser med fast konsistens. Vi anbefaler Ramsløkpølse som er stabil i formen og samtidig veldig god. I tillegg til en chorizo-pølse, da den er kraftig og rik på krydder. Er pølsen godt laget med gode råvarer, trenger du lite ved siden av. 

Tilberedning – hvordan grille pølser på båtgrill: For å grille pølsene korrekt og minske risikoen for at de sprekker; start på jevn varme og gi dem en rask finish på høyere temperatur. Snu ofte for jevn steking. Griller du pølsene på folie, unngår du at saften drypper. 

  • Grillspyd av dielam

Når du skal grille i båt, er grillspydd et av de smarteste valgene. Vi anbefaler satay-metoden – der kjøttet er skåret tynt og tres på langs. Det gir kortere steketid og gjør det lettere å spise rett fra pinnen. Vi er stor fan av grillet dielam da kjøttet er ekstra mørt og smakfullt, som både minsker behov for tilbehør, og gjør grillingen enklere med lavere risiko for tørrhet. 

Tilberedningstips: Tynne trespyd gjør at kjøttet steker mest mulig jevnt og raskt. Grill den der det er varmest, men snu dem ofte. 

Grilling på hyttetur: Dette er sommermaten som passer til hytta

På hytta er det ofte en bedre grill, mer plass og god tid. Det gir deg en gyllen mulighet til å oppnå skikkelig hyttekos med god sommermat.  

Likevel er hyttefolk ulike. Noen har fullt utekjøkken, andre en enkel grill. Noen vil lage minst mulig og bare nyte god mat. Andre vil nyte dagen ute rundt grillen.

Slik lykkes du: Finn balansen mellom ambisjonsnivået og hva som er mulig basert på hytteturen du er på, inkludert utstyret som er tilgjengelig. Men vanligvis kan du gå for større kjøttstykker.

Grillmat som passer på hytta:

Hamburger er en klassiker, og på hytta har du tid til å gjøre litt ekstra ut av det. Prioriter skikkelig smak – det løfter hele måltidet, uten at du trenger å bruke lang tid ved grillen. 

Vi anbefaler en dry aged burger laget av godt modnet kjøtt. Den gir dypere aroma, økt saftighet – og gjør at en enkel middag plutselig føles litt mer som noe ekstra. Dette er skikkelig hyttemat. Barna elsker det, og de voksne kjenner forskjellen.

Tilberedningstips – hvordan grille hjemmelaget hamburger: Grill burgeren på høy, direkte varme til kjernetemperaturen er på rundt 60–65 °C for medium stekt. Steketiden varierer, men regn med 2–4 minutter per side. La burgeren hvile et par minutter før servering – for mest mulig saft og smak. Få mest ut av måltidet med hamburgerbrød av høy kvalitet, som byens beste brioche, og server med en god cheddar, hvis du liker cheeseburger. 

Bestselgeren når det gjelder grillkjøtt – og én av våre favoritter når vi griller biff på hytta. Entrecôte er saftig, smakfull og tåler høy varme, takket være den naturlige fettmarmoreringen. Det tar ikke lang tid, men krever litt mer av grillen og din oppmerksomhet. 

Tilberedningstips – hvordan grille entrecôte: Grill entrecôte på høy, direkte varme i 1–2 minutter per side for å få en god stekeskorpe. Flytt den til indirekte varme og grill videre til ønsket kjernetemperatur (ca. 54–56 °C for medium rare). La kjøttet hvile 5–10 minutter før du skjærer i det. 

Ytrefilet passer for deg som liker rene kjøttsmaker med mye karakter. Når den er dry aged blir den ekstra mør og saftig – og løfter hele måltidet. Perfekt på hytta når du vil grille en god og lett biff, uten at det krever for mye av deg. 

Tilberedningstips – hvordan grille ytrefilet: Grill på høy varme først for en god stekeskorpe – 2–3 minutter per side, avhengig av tykkelse. Flytt  til indirekte varme og grill til ønsket kjernetemperatur (54–56 °C for medium stekt). La kjøttet hvile i 5–10 minutter. Vi liker å servere denne med en god urtesalat. 

  • Ribbe av dielam

Ribbe av lam er perfekt for deg som liker å bruke tid på matlagingen. Vi velger å grille dielam på grunn av kjøttets ekstra mørhet og rike smak. Dette gjør også at lammeribba egner seg spesielt godt til langtidsgrilling. 

Tilberedningstips – hvordan grille lammeribbe: Grill ribbe av lam over indirekte varme i 2–3 timer på rundt 120–140 °C. Vend jevnlig og bruk lokk om mulig. Kjøttet er klart når kjernetemperaturen er 70–75 °C. Server med grillede rotgrønnsaker eller potetsalat.

Ekstra tips – bytt ut ventepølsen med venteost:
Comté 18 måneder er en fast, fransk ost med nøttepreg – perfekt å nyte mens maten godgjør seg på grillen, særlig ribba. Skjær i biter og server på kjeks eller godt brød. Sett deg godt til rette med et glass rødt, og nyt osten i fred og natur. For oss blir ikke mer sommer og hyttekos enn dette.

Enkel pakkelister: Dette bør du ha med til grillen i sommer


Til piknik i parken (engangsgrill):

Til båten (kompaktgrill):

Til hytta (Full eller enkel grill):

Nå gjenstår det bare å nyte sommeren – med godt selskap og god mat som passer grillen der du er.

Vi i Annis er opptatt av å gjøre det enkelt å spise godt – uansett hvor du ferierer. Ta med deg smaken av håndplukket gode råvarer av høyt kvalitet dit du slapper mest av. Gjør det enkelt å få pakkelisten klar eller få flere mattips ved å se hele vårt sommerutvalg her [Kjøttutvalg]