Langtidskokt lammeskanker i rødvinssaus med rotgrønnsaker
Høstmat skal gjøre deg både god og varm, og det er få retter som gjør det like godt som langtidsstekt lammeskank i fyldig rødvinssaus med rotgrønnsaker, servert med silkemyk potetmos. Her får du vår oppskrift.

Når dagene føles kortere og mørket drøyer på, da er tiden inne for å kose seg inne med noe skikkelig godt og varmende, også kalt ordentlig høstmat.
Lam er en av Norges mest tradisjonsrike råvarer, og høsten er den store lammesesongen. Fra august til oktober er lammekjøttet på sitt aller beste, mørt, saftig og rikt på smak.
Lammeskank – Skikkelig slow cooked kosemat til høsten
Lammeskank er et kjøttstykke som virkelig kommer til sin rett når det får god tid på seg. Den lange koketiden gjør kjøttet utrolig mørt og smakfullt, og det er nesten umulig å mislykkes, så lenge du lar gryta gjøre jobben.
Våre norske lammeskanker kommer fra nøye utvalgte leverandører. På Rønn gård går lammene naturlig beite i fjellet der de spiser variert kost som lyng, urter, gress og kratt rundt på seteren på Gålåfjellet.
Resultatet blir en rett som både føles luksuriøs og rustikk på samme tid, og som passer perfekt til mørke høstkvelder.

Annis sin oppskrift på langtidskokt lammeskanker i rødvinssaus med rotgrønnsaker og potetmos
Ingredienser
Lammeskank
- – 4 stykker lammeskank fra Annis, levert fra Rønn gård
- – Salt og pepper (gjerne nykvernet eller hele peppekorn)
- – Nøytral olje (til steking)
- – 1 løk, hakket
- – 3 fedd hvitløk, hakket
- – 4-8 gulrøtter, i små terninger
- – 0,5 sellerirot, i små biter
- – 2 pastinakk, i biter
- – 2-4 Selleristenger, i små biter
- – ½–1 flaske rødvin (ca. 5-8 dl)
- – 1 liter Annis oksekraft eller lammekraft
- – 2-3 laurbærblader
- – Noen stilker eller blader av timian eller rosmarin
- – 1 ss hvetemel
- – Vann, til å justere væskemengden
Til sausen
Valgfritt, men anbefales da den tar sausen til nye høyder:
- – 5 skiver brunost fra Annis, velg enten Storliseter eller Avdem
- – 2 ss smør
- – 2 ss beef garum fra b.culture eller mushroom shoyu.
Potetmos
- – 12 poteter
- – 1-2 hvitløksfedd (valgfritt)
- – 1-2 dl melk eller fløte
- – 2-3 ss smør
- – Salt og nykvernet pepper
Tips: Prøv gjerne kryddersmør eller friske urter for en ekstra smaksvri.
Potetmosen kan også erstattes med polenta.
Fremgangsmåte
Slik tilbereder du lammeskank
- – Krydre lammeskankene godt med salt og pepper.
- – Varm olje i en stor gryte, og brun kjøttet til det får en gyllen stekeskorpe.
(Unngå smør her, det brenner seg lett.) Ta kjøttet ut og legg til side. - – Fres løk, hvitløk og rotgrønnsaker i samme gryte til de får fin farge.
- – Dryss over melet og rør godt. Dette gir en fyldigere saus.
- – Hell på rødvin, og la den småkoke et par minutter. Tilsett kraft, laurbærblad og urter.
- – Legg lammeskankene tilbake i gryta. Fyll på med vann til kjøttet er nesten halvveis dekket av væske.
- – Legg på lokk og la det hele småputre i 3–4 timer, til kjøttet er så mørt at det løsner fra beinet
Rødvinssaus
- – Sil kraften fra gryta over i en mindre kjele.
For best smak: Kast grønnsakene, og heller ovnsbak eller stek noen av de resterende gulrøttene og selleriroten på lav temperatur til de er gyldne og møre.
- – Kok opp og la kraften redusere i 10–15 minutter, til den tykner og smakene konsentreres. (Fordi melet allerede er brukt i gryta, vil sausen tykne naturlig under reduksjonen.)
Vil du ta det videre?
For en enda rikere saus, under reduseringen rør inn:
- – 5 skiver brunost i sausen
- – 2 spiseskjeer smør
- – 2 spiseskjeer beef garum eller mushroom shoyu.
Potetmos:
- -Skrell potetene og del dem i biter. Kok dem møre i lettsaltet vann.
Tips: Jo mindre biter, jo raskere blir de ferdige.
- – Hell av vannet, og mos potetene med melk/fløte og smør til ønsket konsistens.
- – Smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt presset hvitløksfedd for ekstra aroma.
Servering
Legg en raus skje potetmos midt på tallerkenen, og lag en liten grop i midten.
Plasser lammeskanken i gropen og hell over rødvinssausen i en jevn, sirkulær bevegelse.

Resultatet: Et herlig høstmåltid!
Her har du en kraftfull, varmende og luksuriøs høstrett. Perfekt til både helgekos og gjestebesøk.
Dette er mat som setter stemningen når høsten er her og mørket senker seg.
Bon appétit!